Derbent'te yıkıma karşı geceden sabaha direniş

Sarıyer Derbent mahallesine bu sabaha karşı binlerce polisle gelen yıkım ekipleri mahalleliye saldırdı

Mahalle halkı gün henüz aydınlığa kavuşmadan, sokak aralarına kurdukları barikatlarla yıkım ekiplerini durdurmaya çalıştı
Bu gece sabaha karşı İstanbul Sarıyer'de bulunan Derbent Mahallesi'ne, evlerini daire karşılığı Cemre İnşaat isimli firmaya satan 40 ailenin evlerini boşaltmak üzere, polis nezaretinde yıkım ekipleri geldi. Sabaha karşı saat 03.30 sıralarında mahalleye adeta bir baskın yapan çevik kuvvet, yıkım ekipleri ve nakliye araçlarına karşı Derbent halkı direnişe geçti.

Polisin gelmesiyle mahalle girişinde toplanan halka polis gaz bombası ve su sıkarak saldırdı. Saldırının ardından evleri boşaltmaya başlayan polisle mahalle halkı arasında sabah saatlerine kadar süren çatışmalar başladı. Mahalleli sözleşme imzalanan ve mahallenin farklı noktalarına dağılan 40 evin yıkılmasına ilerde kendi evlerinin akıbetinin aynı olmaması için izin vermeyeceklerini söyleyerek gece boyu direndi. Mahalle halkı evlerin boşaltılmasına ise itiraz etmeyerek boşalan evlere ihtiyaç sahibi başka mahallelileri yerleştirebileceklerini söyledi.

"Ya vinçler gidecek ya da biz onları yakacağız"
Evlerin boşaltıldıktan sonra yıkılacağını duyan mahalleli gün aydınlığa kavuştuktan sonra da eylemlerine devam etti, saat 10.30'da Maslak-Sarıyer yoluna çıkarak trafiği kesti. Maslak yolu boyunca yaklaşık 500 metrelik bir alanda taşlar sopalar ve kendi imkanlarıyla kurdukları barikatta direnen Derbentliler, çevik kuvvetin su ve gaz bombalı saldırısıyla mahlle meydanına doğru çekildi. Polis mahallenin girşinde bulunan Darüşafaka metrosu önünde beklerken halk da mahalle meydanında toplanarak direnişi sürdürdü. Saat 11.00 itibariyle Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç mahalleye gelerek halka görüştü.

Derbentliler yıkım araçlarının çekilmesini talep ettiklerini belediye başkanı Genç'e iletti. Derbentliler vinç ve yıkım araçlarına yönelerek mahallelerini terk etmezse araçları tek tek yakacaklarını söyleyerek kararlılıklarını ifade etti.

Kamyon kasasında gözaltı
11.30 itibariyle Derbent'ten gelen haberler yıkım araçlarının çekildiği yönünde. Yıkım haberinin hemen ardından mahalle halkıyla dayanışmak amacıyla Derbent'e giden Sarıyerli Halkevcilerin verdiği bilgiye göre mahallede sabaha kadar süren çatışmalar sonucu çok sayıda yaralı var. Polise direnen mahalle gençlerinden 20'si gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençlerin mahalleden bir kamyon kasasına bindirilerek götürüldüğü verilen bilgiler arasında.

Sendika.Org / Saıyer Halk Medya











Copyright 2009 Simplex Celebs All rights reserved Designed by SimplexDesign